Posted on

Pilsner Urquell или една хубава чешка бира

Първият път, когато опитах Pilsner Urquell, бях на пътешествие из Европа като се предвижвах използвайки само автостоп. Бяхме няколко човека и тръгвайки от София за Амстердам спирахме през повечето държави по пътя, така дойде ред и на Чехия.

Отседнахме в Прага, а времето беше доста дъждовно въпреки лятото. Обикаляхме и подробно разглеждахме всичко пред очите ни. За мен изживяването беше доста впечатляващо, като се има предвид и начин, по който пристигнахме в този уникален град.

По-късно през деня времето ни се усмихна и дойде момента да си вземем по една хубава студена чешка бира. Влязохме в малко магазинче и си взехме Pilsner Urquell. Още от първата глътка осъзнах, че това е “друга бира”. Много ми хареса специфичния горчив вкус.

Сега рядко си взимам от нея, защото има и много други бири, които са ми по вкуса, но и Pilsner Urquell за мен си остава една от най-добрите чешки бири. Вие какво мислите за Pilsner Urquell и имате ли любима чешка бира?

П. П.

От тези ширини най-много ми допада Zlatý Bažant – словашка бира, за която ще напиша друг пост. 🙂

Автор: Петър Теодосиев

Facebook Comments
Posted on

Jelen или Lav?

Чували ли сте за сръбския фестивал „Гуча“, който се провежда в село Гуча? Фестивала от години се финансира от Jelen. Преди няколко години, когато за първи път бях на фестивала не можах да повярвам колко много хора може да побере едно толкова малко селце. Тогава около половин милион човека от цял свят посещават един или всички дни на фестивала.

Това, което обаче най-много ме изуми беше, че на всеки метър (буквално) има хладилник пълен с бира. Независимо колко много хора непрекъснато си взимаха бири от тези хладилници бирата винаги е студена, ледено студена!

Всеки ден след 17-18:00 часа улиците стават жълти, но не от друго, а от смачкани кенчета Jelen. Толкова много бира (и ракия) се изпива на този фестивал, че се чудя защо и тук в България не се направи нещо подобно от големите (популярни) български бири?

На следващата година отново посетихме Гуча, но този път след толкова Jelen решихме, че трябва да опитаме нещо различно. Така открихме едно малко магазинче, в което продаваха Lav, една интересна и различна бира. Също популярна, но добра бира в Сърбия. Така целия престой се наложи да ходим до това магазин, че за да се снабдяваме с Lav, тъй като навсякъде се предлагаше само Jelen.

И двете бири ми харесват, но повече симпатизирам на Lav и мисля, че човек трябва да я опита ако се намира в Сърбия и сам да прецени разликата.

В Сърбия има и други интересни бири, една от тях е Zaječarsko pivo, която също не е никак лоша.

Facebook Comments
Posted on

Сръбска, румънска или черногорска бира?

В предната публикация (https://biri-miri.com/koi-pie-bez-alkoholna-bira/) ви споделих за две мои пътувания – Румъния и Черна гора. Тук ще добавя и Сърбия, тъй като няма как минавайки от там и да не си взема Jelen или Lav (за тях в отделен пост).

Това са бири от трите държави. Ето по малко информация за всяка една.

Jelen е сръбска бира и една от най-популярните в нашата съседка. Лека е и много българи я познават и харесват.

Silva Dark Lager е румънска тъмна бира, която е също една от най-популярните в родината си. От тъмните бири за мен е една от най-добрите.

Nikshichko е черногорска бира, но е също много популярна в повечето балкански страни. В Сърбия почти навсякъде може да се намери. Лично на мен доста ми допада вкуса.

Обичам да си пазя различни чуждестранни бири в хладилника и от време на време да си променям вкуса с нещо нетипично за родния пазар. Все пак удоволствието да пиеш у дома бира, която си купил на стотици километри от България е съвсем различно. Най-малкото връща спомена от едно приятно пътуване. 🙂

Вие коя предпочитате?

Facebook Comments
Posted on

Кой пие БезАлкохолна бира и бира ли е въобще?

Имам кола от малко повече от половин година и няма как да не ми се наложи да седна в заведение преди път. Въпреки, че основно ползвам колата за дълги разстояния, така че винаги ме чакат някъде между 3 и 7 часа шофиране.

Мисля, че е повече от ясно, че няма начин да не си поръчам бира в заведение, но след като ще се качвам в кола това няма как да стане. За това за първи път преди около месец огледах безалкохолните бири в менюто. Бях в много красив ресторант на брега на голямо езеро в един от многото паркове в Букурещ, Румъния. Имаха няколко вида, като си избрах Ciuc Radler с 0% алкохол. Толкова исках да се освежа и разбира се нещо да ми напомни на бира. Мисля, че този радлер свърши работа, след като си поръчах още 2-3 пъти.

Като вкус не бих го нарекъл бира, но да кажем, че свърши работа. Все пак няма алкохол и не е истинска бира, но пък някак по странен начин ми беше единствената алтернатива за нещо, което може да напомни на любимата горчива напитка.

 

Втория път беше преди няколко дена, когато бях в Будва (Черна гора), едно от любимите ми места, ВЪОБЩЕ! Който не е бил или се чуди дали да посети Черна гора направо да тръгва. Там, разбира се си харесвам черногорската Никшичко, но за нея в друг блог пост ще напиша повече.

Точно преди да тръгнем на обратно седнахме в едно любимо място в стария град, където трябваше отново да оглеждам менюто за безалкохолна бира. Имаше Бавария с 0% lc.

Перфектно ми създаде настроението, че пия бира. Беше по-лека и не така горчива, но много повече ми приличаше на бира. Мисля, че дори подсъзнателно съм си вкарал свой ефект, който бирата ми променя настроението – към по-приятно и спокойно, че още от първата глътка се почувствах точно така.

 

 

 

 

 

 

Вие пиете ли безалкохолна бира и имате ли любима?

 

Автор: Петър Теодосиев

Facebook Comments
Posted on

Предлагаме ви бирени колиета от медицинска стомана

От скоро в магазина „Бири-Мири“ може да намерите и колиета от медицинска стомана. Това са четири уникални бижута специално за нежната половина от любителите на бира.

[sale]Вижте колиетата тук: https://biri-miri.com/category/bizuta/[/sale]

Желанието ни е да ви предложим разнообразие от качествено изработени и красиви колиета, с които по елегантен начин да демонстрирате предпочитанието си към любимата напитка.

Според нас това да носиш аксесоар или тениска, показващи вкус, предпочитание и желание е много по-добре от това да демонстрираш конкретна марка. Все пак нека покажем, че харесваме бирата заради самата нея. 🙂

Колиетата, които ви предлагаме са произведени в България!

Очаквайте още нови продукти свързани с бирата. 🙂

 

[sticky]А ето и малко информация за медицинската стомана:

Думата “медицинска” се отнася до факта, че този вид неръждаема стомана е подходяща за направата на хирургически инструменти – не предизвиква алергични реакции и е лесна за почистване и стерилизиране, а и е много устойчива на корозия. Медицинската стомана представлява сплав със съдържание на хром, никел и молибден. Най-широко приложение намира стоманата от клас 300, в състава на която има поне 18% хром и 8% никел. Клас 316L и клас 316LVM се използват за направата на импланти, винтове за закрепване към костите, пиърсинг и бижута. “L” след номера на неръждаемата стомана означава, че тя е с ниско съдържание на въглерод, което я прави предпочитана там, където има опасност от корозия при високи температури. Медицинска стомана клас 316 се използва и при производството и обработката на храни. Съдържанието на хром осигурява устойчивост на надраскване и устойчивост на корозия, никелът дава гладката и полирана повърхност, а молибденът осигурява по-голямата твърдост.[/sticky]

[sale]Вижте колиетата тук: https://biri-miri.com/category/bizuta/[/sale]

 

Facebook Comments
Posted on

Португалска бира и още нещо

В началото на май, тази година, бях в Португалия. Дълго планувано пътуване, което най-накрая осъществихме с приятелката ми.

Когато пристигнахме след 13 часа път – два полета и 8 часа в Рим – веднага се изстреляхме в хостела, където поживяхме няколко дни. Там се „запознах“ с португалската бира. Хитро е да направиш рецепцията на бар или барът да бъде рецепция. 😉

Важното е, че ни посрещнаха с шот от националния ликьор Ginja de Obidos и голяма халба студена Sagres.

Бирата Sagres е перфектна по моя вкус. Свежа е, и когато си жаден може на един дъх да преполовиш халбата. Много ми хареса това, че намерих случайно място, в което ти сервират халба от един литър студена Sagres. Все пак дали е сутрин, обед или вечер бирата си е перфектна за освежаване. Много ме зарадва и фактът, че от магазина може да си купиш един литър стъклена бутилка бира, ако половинка не ти достигне. 😉

Друга бира, с която се „сблъсках“ е Super Bock, която ми се стори една идея по-горчива, но също перфектна за моя вкус.

 

 

Ще обърна внимание и на храната, която е наистина уникална.

В ресторант, в една от многото малки улички, предлагаха уникално вкусни картофени кори, които перфектно вървяха със студена бира Sagres.

Не трябва да се изпуска и Bacalhau. Това е риба Треска, която традиционно се приготвя по хиляди начини в Португалия и всеки е толкова вкусен, че няма как да не си поръчаш от същото. През повечето време прекарано в Португалия ядох само Bacalhau и на всякъде беше много добре приготвена. На скара, на фурна, готвена – всякак!

Facebook Comments
Posted on

Македонска бира, концерт и последната реклама на Zlaten Dab

Петър Теодосиев:

Често пътувам в Македония и въобще в страните от бивша Югославия и много ми харесват конкретни бири от различни краища на Западните Балкани.

На 8 април Bijelo Dugme имаха концерт в Скопие и нямаше как да се пропусне. Спокойно тръгнахме с кола от София и в Скопие пристигнахме малко след 19:00 (концертът започва след 21:00). След като паркирахме колата пред блока, в който щяхме да прекараме вечерта, веднага тръгнахме към магазина, за да си вземем вино Alexandria и Zlaten Dab.

Има обаче един проблем – в Македония след 19:00 е забранена продажбата на алкохол в магазините.

След кратък разговор със собствениците за това, че чак от България идваме на концерт и 30 мин. след забранения час ни дадоха „под масата“ това, което искахме.

Така успях да се насладя на студена бира след шофиране цял ден. Лично на мен Zlaten Dab ми харесва повече от Скопско, но въпрос на вкус. И двете бири са направени за масова употреба и не са нищо специално, но когато съм в Македония много ми харесват. 🙂

На самия концерт продаваха само Скопско наливно и перфектно си вървеше с уникалната музика на Бело Дугме.

В момента седя и пиша това, пиейки Zlaten Dab, който си взех с последните македонски динари на границата. Много добър вкус на хмел и горчивината е перфектна. Аз лично харесвам по-горчиви бири. Оставя дълъг послевкус на хмел.

Лека е и освежава, може да се пие по всяко време, но лично аз я предпочитам в Охрид или Дойран. 🙂

 

История на Златен Дъб:

Бирата се прави в пивоварната в гр. Прилеп, която е основана през 1924 г. В началото са се произвеждали малко на брой бири, но след втората световна война стига до 8000 хектолитра годишно. 1 hl (хектолитър) = 100 l (литра). Използва се като стандартна единица за обем, при определяне на хектолитровото тегло на зърнени култури.

Следващият голям ръст се случва през 1975 г., когато за една година се произвеждат 250 000 хектолитра бира.

Бирата „ЗЛАТЕН ДЪБ“ е пусната през 2000 г., като с това се прави и пълна автоматизация на завода – целият процес става автоматизиран.

Повече: http://www.zlatendab.com.mk/

 

Facebook Comments
Posted on

Знаете ли, че GUINNESS имат светла бира?

„Далеч от Ирландското крайбрежие навътре в острова расте пшеница, която се ползва за създаване на това златно бижу. 100% ирландски пшеничен малц създава златистия цвят, с нотка на карамфил и цитрусови плодове. IRISH WHEAT е жива пшеничена бира подходяща за всеки повод.“

Общо взето това е официалното представянето на самата бира, за съжаление не знам дали тази бира може да се намери в България, за да си кажа личното мнение. Ако е на половина толкова добра колкото самия GUINNESS, то 100% ще влезе в моя списък с добри бири.

Реклами за самата бира:

 

 

 

 

Автор: Петър Теодосиев

Facebook Comments
Posted on

Дегустация на локална бира във Велико Търново

Мисля да направя поредица от постове свързани с локални бири, които са по-известни.

Идеята за подобни материали ми хрумна още преди няколко години в Никшич (Черна гора), когато си взех Никшичко, но за това друг път.

Бях във Велико Търново тази събота и неделя (1-2.04.2017) и нямаше как да не си взема Болярка светло. Не бях я опитвал с години. Аз лично съм любител на бирата като цяло и обичам да експериментирам с различни брандове и видове бира.

В супермаркета първа в хладилника за бири беше, разбира се местната Болярка, това и очаквах да видя, но ми харесва да има локален приоритет на продуктите произведени в самия град, дори той да е бира.

Бирата беше добре охладена и бързо се прехвърли на терасата в апартамента, в който бях отседнал в Търново.

Първата глътка беше освежаваща и приятна, с лека горчивина и остатъчен вкус. Важно е да отбележа, че ми беше първата бира за деня, а часа минаваше 18:00 (събота).

Хареса ми колко добре освежава и нямаше нищо натрапчиво, лека и приятна на вкус. Направена за ежедневна употреба, т.е. си личи, че е масов продукт, но не отстъпва на останалите в своя клас бири в България. Мисля, че местните си я харесват, но ясно се вижда, че не е толкова масова бира. Поне извън Търново не се вижда толкова често в заведения или магазини, а би трябвало, тъй като има доста по-зле като качество на същата цена, които се натрапват.

Бързо отворих и втората бира, която ми даде по-реална представа за бирата като качество и вкус. Мисля че е ОК, не е нещо специално, но не е и супер зле. Бих я пил и друг път, но няма да ми стане любима.

Самият аз не бях се задълбавал толкова в историята на приозводството на бира във Велико Търново.

Германецът Артур Вилзер отваря първи пивоварна в Търново (през 1887). През 1890 чехът Алоиз Дейрингер създава своя пивоварна, която е втората във Велико Търново. Само година по-късно Иван Халачев и други търговци започват строеж на трета пивоварна.

Имената, които се свързват със създаването на днешната Болярка са Хаджи Славчо Паскалев и неговите синове.

„Построената изцяло с български капитали и много модерна за времето си фабрика за бира в Търново на Братя Хаджиславчеви и Сие започва да работи през ноември на 1892г.“

В първите години на работа на помощ идват опитни пивовари от Германия и Чехия.

Болярка светло: Алк.:4,3%; Съставки: вода, ечемичен малц, пивоварен ечемик, хмел

 

Вие какво мислите за Болярка и коя е най-добрата локална бира, която сте пили?

 Използвани ресурси: http://www.boliarka.com/

 

Автор: Петър Теодосиев

Facebook Comments
Posted on

Защо „Бири мири“?

В първия си пост в блога на Бири-Мири ще разкажа на кратко как се роди идеята за този магазин.

Аз съм Петър и от около една година се интересувам от маркетинг и продажби. Вече имам един успешен онлайн магазин и чета доста неща свързани с електронната търговия. Така ми попадна една статия за онлайн магазин в Америка свързан с крафт бира. Задълбочих се и ми попадаха все яки неща, включително дизайни на тениски свързани с крафт бира.

Излишно е да казвам, че повече от всичко обичам да пия бира (без да се прекалява, разбира се). Първата ми мисъл беше – „Ами да, тук в България няма такъв магазин”. На бързо се разрових из родния интернет и не намерих нищо в тази посока, аз и не съм попадал – ако имаше 100% щях да знам.

На един лист разписах супер груб план за действие. След няколко часа седнах на компютъра и подробно описах какво знам за тениските и бирата и какви стъпки трябва да направя, за да се случи този магазин. След това се замислих с кого най-добре ще е да се направи.

Споделих идеята си на моя приятел Бобо, с когото работим по различни общи проекти от доста години. Веднага се нави да го направим. Той предложи името да е Бири-Мири, на мен супер много ми хареса и ето че магазина вече е реалност!

Очаквайте много яки нови дизайни на тениски, нови видове продукти и газирани изненади.

Наздраве!

 

Петър Теодосиев

Facebook Comments