Posted on

Jelen или Lav?

Чували ли сте за сръбския фестивал „Гуча“, който се провежда в село Гуча? Фестивала от години се финансира от Jelen. Преди няколко години, когато за първи път бях на фестивала не можах да повярвам колко много хора може да побере едно толкова малко селце. Тогава около половин милион човека от цял свят посещават един или всички дни на фестивала.

Това, което обаче най-много ме изуми беше, че на всеки метър (буквално) има хладилник пълен с бира. Независимо колко много хора непрекъснато си взимаха бири от тези хладилници бирата винаги е студена, ледено студена!

Всеки ден след 17-18:00 часа улиците стават жълти, но не от друго, а от смачкани кенчета Jelen. Толкова много бира (и ракия) се изпива на този фестивал, че се чудя защо и тук в България не се направи нещо подобно от големите (популярни) български бири?

На следващата година отново посетихме Гуча, но този път след толкова Jelen решихме, че трябва да опитаме нещо различно. Така открихме едно малко магазинче, в което продаваха Lav, една интересна и различна бира. Също популярна, но добра бира в Сърбия. Така целия престой се наложи да ходим до това магазин, че за да се снабдяваме с Lav, тъй като навсякъде се предлагаше само Jelen.

И двете бири ми харесват, но повече симпатизирам на Lav и мисля, че човек трябва да я опита ако се намира в Сърбия и сам да прецени разликата.

В Сърбия има и други интересни бири, една от тях е Zaječarsko pivo, която също не е никак лоша.

Facebook Comments

Comments

comments